Na een winter die voor de meeste mensen als veel te lang heeft aangevoeld, is het dan eindelijk tijd geworden voor het echte voorjaarsweer. Dat betekent dat er gestart kan worden met het inzaaien en het buiten planten. Feest! Maar waar begin je mee? We geven je 6 tips.
Wanneer je al eens verse spinazie uit de winkel hebt gekocht, dan weet je dat je er veel van nodig hebt. Zodra je het kookt blijft er namelijk maar heel weinig van over. Je kunt het trouwens naast koken, ook gebruiken in salades of verwerken in smoothies. Spinazie doet het vooral goed in het voorjaar. Het kan namelijk slecht tegen warmte en schiet dan al heel snel door. Het voordeel is dat het een snelgroeiende groente is. Dat betekent ook dat het relatief veel mest nodig heeft die stikstofvrij is. Spinazie bevat onder andere veel magnesium, en dat is onmisbaar voor botopbouw en onze spieren.
Een groot voordeel van bietjes is dat je ze lang in de grond kunt laten zitten. Ze hoeven dus niet direct geoogst te worden zodra ze groot genoeg zijn. Dat betekent dat je rustig in oktober of november nog bietjes uit eigen tuin kunt eten, totdat het gaat vriezen. Zodra ze opkomen, kun je ze uitdunnen. Houd er rekening mee dat de biet voldoende ruimte moet hebben om te kunnen groeien. Denk aan ongeveer 12-15 cm per plantje en 35 cm tussen de verschillende regels. Bietjes zijn onder andere rijk aan kalium, wat o.a. helpt om je lijf te ontgiften en ook de bloeddruk laag te houden.
Tuinbonen kun je al erg vroeg in het seizoen zaaien. Dat kan gelijk in de volle grond, of je kunt ze voorzaaien. Aangezien het vrij lang koud was dit jaar met een heel aantal nachten matige-strenge vorst, was het binnen voorzaaien zeker een goed idee. Als je dit in maart hebt gedaan, dan is begin april een goed moment om ze buiten te planten. De ingezaaide bonen zelf kunnen overigens goed tegen vorst, waardoor inzaaien al vanaf januari mogelijk is, maar als plantje hebben ze er veel meer moeite mee. Een geplaagde ziekte is bonenluis. Hier krijg je al snel mee te maken. Het koppen van de planten wanneer ze ongeveer 80-90 cm hoog zijn, helpt om het enigszins binnen de perken te houden.
Voor kinderen die moeite hebben met het eten van groente, is de Karmozijn als soort aan te raden. Deze geeft behalve prachtige felgekleurde roze bloemen, ook roze boontjes. Een feestje op je bord.
Op steeds meer plaatsen kun je muntthee krijgen. Maar er gaat toch echt niets boven het zelf kweken. Zodra je er eenmaal uit eigen tuin er thee van hebt getrokken, wil je beslist niet anders meer. Munt is wel een echte woekeraar. Heb je het in de volle grond gezaaid, dan kom je er heel moeilijk meer vanaf. Het inzaaien in een bloembak voorkomt dit probleem. Een beter idee is het om munt te stekken i.p.v. zaaien. Je kunt dan ook gelijk al blaadjes plukken om te gebruiken voor thee of door een gerecht.
Een nog vrij onbekende groente in ons land die het wel in rap tempo aan populariteit wint. Hij wordt ook wel Mexicaanse Komkommer genoemd. Van de buitenzijde lijken het kleine meloentjes, terwijl ze de verrassende smaak hebben van een komkommer, alleen dan met een klein zuurtje. Om die laatste reden zijn ze niet bij iedereen even geliefd. Deze plant groeit net als de komkommerplant, alleen dan in miniformaat. Je zult ze dus ook moeten leiden. Omdat ze slecht tegen kou kunnen, moeten ze binnenshuis voorgezaaid worden. Dat kan nog tot eind april. De plantjes kunnen vervolgens vanaf half mei in de volle grond geplaatst worden. Zorg dan wel voor een zonovergoten plek en het liefst uit de wind. Dat ze ook goed buiten te zetten zijn, daarmee verschillen ze van de normale komkommer.
De van oorsprong Zuid-Amerikaanse ananaskers heeft een intrigerende groeiwijze. De vruchtjes groeien namelijk in een soort papierachtig lampionnetje. Ze zijn geel/oranje van kleur en heerlijk om als gezonde snack te eten of door een salade heen te doen. Maar voordat het zover is, ben je wel eventjes onderweg. De ananaskers houdt in de eerste plaats van heel veel warmte. Zaai ze tot half april binnenhuis en laat ze groeien op kamertemperatuur in het volle daglicht. Houd er rekening mee dat ze pas na ijsheiligen (15 mei naar buiten kunnen) en ze eenmaal buiten ook zoveel mogelijk ruimte, zonlicht en warmte nodig hebben.
Deel dit product:
Geef een reactie