• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

5 Luchtzuiverende kamerplanten voor thuis

In principe zorgen alle planten voor meer zuurstof in de lucht, maar wist je dat sommige planten er wat betreft hun luchtzuiverende kwaliteiten bovenuit steken? Kamerplanten zoals de Goudpalm, Venushaar en Sansevieria zorgen voor schone lucht in huis, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. In elke woning zijn namelijk schadelijke stoffen als benzeen, ammoniak en formaldehyde aanwezig. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van muurverf, bouwmaterialen, textiel of meubels en zijn – in hoge concentraties – niet bevorderlijk voor de gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat diverse kamerplanten in staat zijn deze stoffen uit de lucht te halen en zo de lucht te zuiveren. De planten die deze eigenschappen hebben worden ook wel luchtzuiverende kamerplanten genoemd. Luchtzuiverende kamerplanten staan niet alleen mooi, maar zorgen ook nog eens voor gezondere lucht in huis. 

 

De vijf luchtzuiverende kamerplanten die we hier noemen passen in elk interieur en hebben een hoge decoratieve waarde. Een onderhoudsarme plant als de Goudpalm of Sansevieria is zelfs geschikt voor op kantoor, waar schadelijke stoffen soms nog vaker voorkomen. Thuis zijn ze geschikt voor in de woonkamer of slaapkamer, maar sommige planten gedijen ook in badkamers. Dat geldt bijvoorbeeld voor Venushaar. Zo kun je op elke plek in huis een luchtzuiverende plant neerzetten. We zetten de vijf beste graag voor je op een rij.

1.     Goudpalm

De Goudpalm staat op nummer één als het om luchtzuiverende kamerplanten gaat. Deze donkergroene plant met smalle bladeren verwijdert schadelijke stoffen als xyleen, tolueen en formaldehyde af. Deze palm kun je als kleine of grote plant aanschaffen en vormt een geweldige blikvanger in je kamer. In het hart van de plant worden steeds nieuwe stengels gevormd van waaruit nieuwe bladeren ontstaan. Zo groeit de palm gestaag en kan deze zijn luchtzuiverende werk optimaal uitvoeren. Zorg bij de Goudpalm voor vochtige grond, een standplaats uit de zon en zet de palm in een pot van het juiste formaat. De palm kan dan jaren mee gaan.

2.     Venushaar

Venushaar is een zeer delicate varen die, in tegenstelling tot de Goudpalm, wat meer aandacht nodig heeft. De tere blaadjes kunnen niet goed tegen zon en warmte, dus Venushaar zet je het liefst neer op een lichte plek waar geen direct zonlicht komt. Als de blaadjes van deze plant verschrompelen en bruin worden weet je direct dat de plant te droog is. Geef dan wat extra water met behulp van je plantenspuit. Wat betreft verzorging biedt Venushaar een leuke uitdaging aan de echte plantenliefhebber. Is je plant eenmaal tevreden? Dan kan één Venushaar tot wel 23 vierkante meter lucht zuiveren. Venushaar doet het ook goed in een lichte badkamer, waar de plant altijd voldoende vocht tot zijn beschikking heeft.

3.     Monstera Deliciosa

Ook wel de Gatenplant genoemd: Monstera Deliciosa. Deze plant heeft zich de laatste jaren ontpopt tot zeer populaire plant vanwege de mooi gevormde bladeren en mooie groeiwijze. Een goed onderhouden plant zorgt voor optimale luchtvochtigheid en een goed zuurstofgehalte in huis. Daarvoor zet je je Monstera Deliciosa niet in de zon, maar zorg je wel voor voldoende licht. De plant maakt dan regelmatig nieuwe uitlopers waarvan de bladeren zich op prachtige wijze uitvouwen. Monstera Deliciosa is een tropische plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Door de plant onder een (lauwe) douche te zetten imiteer je een een regenbui waar de plant erg van houdt. Je kunt van deze luchtzuiverende kamerplanten ook relatief eenvoudig stekken nemen en deze zelf opkweken.

4.     Klimop

Klimop, of Hedera, kun je eigenlijk overal in huis wel kwijt. Je kunt dankbaar gebruik maken van zijn klimmend vermogen, bijvoorbeeld door de klimop te leiden over dakspanten of een kast. Zo creëer je een prachtige groene omlijsting in je interieur. De plant filtert formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht en zorgt zo voor een schoon en gezond binnenklimaat. Voor een extra decoratief effect mix je meerdere soorten klimop door elkaar. Er is klimop in allerlei kleurstellingen te koop die prima met elkaar in één pot kunnen. Regelmatig water geven zorgt voor een sterke plant met uitlopers die steeds nieuwe blaadjes maken. Klimop houdt er ook van als je af en toe water geeft met de plantenspuit.

5.     Sansevieria

Met een Sansevieria profiteer je van luchtzuiverende kwaliteiten van je kamerplant zonder er te veel moeite voor te doen. Waar Venushaar wat meer verzorging nodig heeft, heb je aan de Sansevieria weinig werk. De plant, ook wel Vrouwentong genoemd, geef je eens in de twee weken water en in de winter zelfs nog minder. Als je water geven een keer vergeet, is dat dus geen ramp. Met zijn grillige vormen staat de plant bovendien prachtig in een modern interieur. Sansevieria staat het liefst op een warme, zonnige plek en zorgt daar voor zuurstofrijke lucht in je woning. Deze plant verbetert daarnaast ook nog eens de luchtvochtigheid in huis. Een echte topper onder de luchtzuiverende planten.

Mooie luchtzuiverende kamerplanten vinden

De mooiste luchtzuiverende kamerplanten, zoals Goudpalm, Monstera Deliciosa, Venushaar, klimop en Sansevieria, vind je via ons ruime assortiment planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: