• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Hydroponics, gewoon voor de hobbykweker

Hydroponics: deze term ben je vast wel eens tegengekomen. Het betekent kweken zonder aarde, alleen met water. Hydroponie, of hydrocultuur, is een kweektechniek die in het professionele kweken wordt gebruikt maar die je ook gemakkelijk thuis kunt toepassen.

In dit blog geven we je informatie en tips over het gebruik van hydroponics op hobbyniveau. Want het maken van een hydrocultuur kan heel simpel met een vaas of complexer met wat meer tussenstappen.

Vanaf nu hoeven je groeisels niet meer in het water te vallen, of eigenlijk, juist wel! Lees mee over deze trend in plantenland.

 

Hydroponie

Bij hydroponics kweek je in het water. Je kweekt je planten dus niet in de aarde maar alleen met vocht. De planten halen hierbij hun voedingsstoffen uit het water. Je kunt zelf een hydroponics-systeem maken met bijvoorbeeld een regenpijp waarin je op verschillende plaatsen cirkels snijdt of zaagt. In de openingen plaats je vervolgens je planten die met hun wortels in het water staan. De buis zelf zet je op schragen of steunen.

Er bestaan ook installaties die het water kunnen filteren. Op die manier wordt er zuurstof aan het water toegevoegd. Daarnaast kun je hydrokorrels, grind of kokosvezels rondom de wortels plaatsen.

Kweken volgens het hydroponics-principe maakt het mogelijk om bijvoorbeeld sla binnen en met schone handen te kweken.

 

Voordelen van hydroponics gebruiken

Het kweken met hydroponics heeft een aantal fijne voordelen. Zo kun je het waterniveau nauwkeurig in de gaten houden, in tegenstelling tot kweken in de aarde. Ook heb je met hydroponie minder kans op schadelijke invloeden zoals schimmels en ziekten die je bij het kweken in de aarde wel kunt tegenkomen. En wanneer je hydrokorrels of een andere vorm van absorptiemateriaal toevoegt, heb je weinig kans op rottende wortels.

Het mooie aan hydroponie is dat de planten de vochtopname zelf reguleren. Het gaat dus om een zelfregulerend systeem, meer dan wanneer je in de bodem kweekt. En gebruik je een pompsysteem in je hydroponics, dan kun je het water blijven gebruiken. Een duurzame toepassing dus!

Hydroponics, hoe te gebruiken, wat moet je doen?

Kweek je met een hydroponics-systeem, dan kun je ook kleikorrels gebruiken. De korrels houden het vocht vast. Dat kan in een bloembak of een pijp of buis van pvc. Gebruik als het even kan een watermeter om het waterpeil in je bak of pijp goed in de gaten te houden. Te veel water is niet goed en bij te weinig water werkt het principe niet.

Om de planten te voeden voeg je plantenvoeding aan het water toe. Dat kan met vloeibare voeding of speciale voedingscapsules. Met hydroponics hangen de wortels van je plantjes in het water en zuigen ze het voedzame vocht precies naar behoefte op. En voor de liefhebber bestaan er filtersystemen om het water rond te pompen. Op die manier verrijk je het water met zuurstof en ja, dat komt je planten ten goede.

 

Hydroponics zelf maken: de simpele variant

Hydroponics kun je ook in het klein maken. Heb je geen zin om zelf een buizensysteem te bouwen, houd het dan simpel. Laat een afgesneden tak wortelen in water en laat de stengel met wortels en al in een vaas met water verder groeien. Mineraalwater is daarvoor het meest geschikt omdat het meer voedingsstoffen (mineralen) dan kraanwater bevat. Verder is het handig om een vaas met een smalle hals of opening te gebruiken zodat je plant recht blijft staan en niet omvalt. En als de wortels gaan groeien, kun je blijven kijken naar de prachtige wortelstelsels achter glas. Bedenk wel dat niet alle planten geschikt zijn voor het wortelen in water.

 

Welke planten voor je huiskamer-hydroponics?

Welke planten of kruiden zijn geschikt voor je huiskamer-hydroponics? Geraniums, klimop en begonia’s maar ook kruiden zoals oregano, basilicum, rozemarijn en lavendel. Deze planten kun je volgens het hydroponics-principe in glazen of vazen laten groeien. Verder is het, net als bij een buizensysteem, belangrijk om plantenvoeding aan het water toe te voegen. En omdat het water niet gefilterd wordt, moet je het elke maand verversen. Zet je hydrocultuur op een lichte plek, controleer regelmatig het waterniveau en voilà: je hebt je eigen hydroponics gewoon in huis, op de kast of op tafel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: