• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Tips voor kweken met behulp van een kweektent

Een kweektent kan een geweldig hulpmiddel zijn voor het versnellen van je planten en het vergroten van je oogst. Kweken met behulp van een tent vereist speciale aandacht voor een aantal zaken. Zo behaal je optimale resultaten na het investeren in een kweektent. Hieronder lees je wat je nodig hebt voor succesvol kweken in een kweektent, en hoe je dat precies aanpakt.

 

1.     Voordelen van een kweektent

Wellicht ben je kweektenten nog niet eerder tegengekomen. Ze worden vooral geassocieerd met de teelt van cannabisplanten, maar je kunt er nog veel meer mee. Alle planten kunnen in een kweektent het hele jaar door geteeld worden. Omdat je in een kweektent alle parameters van de teelt in de gaten kunt houden en kunt controleren is een kweektent ideaal voor thuiskwekers die een optimale oogst willen. Je controleert eenvoudig de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in de tent, en je past deze zo nodig aan. Vooral planten die in een Nederlands klimaat niet of nauwelijks willen groeien, zijn in een kweektent wél te telen. Bovendien heb je grip op geuren die vrijkomen bij de teelt. De meeste tenten kunnen worden aangesloten op een ventilatiesysteem waarmee je nare geuren voorkomt.

 

2.     De juiste kweektent aanschaffen

Voor je start met kweken in een kweektent zul je natuurlijk eerst over een dergelijke tent moeten beschikken. Kweektenten zijn gelukkig online heel goed aan te schaffen. Bij de aanschaf let je voornamelijk op de afmeting van de tent in combinatie met de ruimte die je er thuis voor hebt. Kweektenten zijn vaak relatief groot en dienen voldoende ruimte te krijgen. Zo bieden veel tenten voldoende ruimte om in te staan, dus moet je rekening houden met een hoogte van minstens 175 centimeter. Het is ook verstandig een tent aan te schaffen die je voldoende mogelijkheden biedt je gewas te bewerken. De tent moet dus voldoende openingen hebben aan alle zijden om je planten bijvoorbeeld te dieven of op te binden. Sommige tenten zijn in hoogte verstelbaar zodat je maximale ruimte kunt creëren voor groeiende planten. Dat kan een aanrader zijn als je snelgroeiende planten teelt, zoals tomaten. Daarnaast zijn sommige tenten voorzien van technische accessoires, zoals lampen en een afzuiginstallatie. Daar gaan we hieronder verder op in.

 

3.     Lampen en andere benodigdheden

Kweken in een kweektent biedt je volop mogelijkheden alle omstandigheden voor je gewas te controleren. Veel kweektenten bestaan bijna geheel uit canvas waar daglicht niet doorheen kan. Een klein plastic raampje geeft je  vaak wel zicht op je planten, maar nooit voldoende lichtinval voor groei van je planten. Daarom zijn lampen onmisbaar als je gaat kweken in een kweektent. Als je voor het eerst gewassen wilt telen in een kweektent is het aan te raden te investeren in een complete set inclusief lampen, zodat je niet zelf een complete set bij elkaar hoeft te zoeken. Andere benodigdheden die bij een kweektent (kunnen) horen zijn afzuigslangen, ventilatoren, koolstoffilters en spiegelkappen.

 

4.     Welke gewassen zijn geschikt?

Je vraagt je misschien af welke gewassen geschikt zijn voor het kweken in een kweektent. De tent wordt steeds populairder, vooral bij thuiskwekers die wiet kweken. Kweektenten voorkomen nare geuren die door dit soort planten wordt verspreid. Het is daarmee het ideale middel om thuis enkele wietplanten te telen zonder overlast te veroorzaken. Andere planten die van warmte houden, zoals paprika, peper, aubergine en tomaat zijn ook heel geschikt voor teelt in de kweektent. Het voordeel van telen in een dergelijke tent is dat je het hele jaar rond zulke gewassen kunt telen en dat je kunt experimenteren. Je kunt zo zelf uitzoeken onder welke omstandigheden jouw gewassen het goed doen.

 

5.     Kweektent opzetten en installeren

Nadat je je kweektent hebt aangeschaft zul je deze moeten opzetten en alle lampen en andere technische benodigdheden moeten installeren. Online vind je talloze filmpjes van thuiskwekers die hun kweektent opzetten en demonstreren hoe je dit het beste kunt doen. Fabrikanten van complete sets zullen ook een handleiding meeleveren waarmee je direct aan de slag kunt. Online vind je veel informatie over het kweken in een kweektent, zoals ervaringen van andere kwekers en tips voor een snelle start. Als je een vliegende start wilt maken met je nieuwe kweektent zijn online video’s een goede bron voor handige tips.

 

Als je je thuisteelt serieus wilt aanpakken kan een tent een prima optie zijn. Wil je daarnaast op efficiënte wijze voorzaaien? Kies dan een voorgroeitent waarin je je zaden kunt laten opkomen. Je verplaatst ze in een later stadium naar de grote kweektent. Een kweeksysteem kan ook uitkomst bieden als je op zoek bent naar een handig systeem voor het opkweken van zaden tot kleine plantjes. In combinatie met een kweektent kun je verrassende resultaten boeken, gewoon in je eigen huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht