• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Onderhoud van je tuin

Je bent trots op je tuin. Klein of groot, je vindt het fijn om je buitenplaatsje netjes en mooi te houden. Want lekker buiten zijn is het leukst in een goed onderhouden tuin. En als je regelmatig wat veegt, schoffelt en plukt, zal je zien dat het qua werk en tijd best meevalt. Geregeld onkruid wieden en je planten en struiken goed verzorgen dragen bij aan een vitale tuin. In dit blog geven we je een leidraad om je tuin te onderhouden.

We schreven het al, klein of groot, elke tuin heeft aandacht nodig. In een kleine tuin is het belangrijk om in de gaten te houden of struiken en planten niet te groot worden, voor voldoende licht en ruimte voor andere planten. In een grotere tuin is regelmatig onderhoud nodig om een wildernis te voorkomen. Bovendien is het dan veel makkelijker om alles goed bij te houden. Met je vakantiegeld in het vooruitzicht kun je misschien wat extra in je tuintje investeren, voor een fijne en recreatieve zomer buiten. Denk aan het aanschaffen van een kasje, goed gereeedschap of kweekbakken. Maar eerst de vraag: waar moet je op letten bij het onderhouden van je tuin?

Tips voor tuinonderhoud

Plantenafval is goed voor een rijk bodemleven. Het is daarom belangrijk om je tuinbodem te voeden. Omdat we plantenresten meestal opruimen, is het aan de bodem toevoegen van organische voeding, zoals compost of turf, een goede oplossing. Zeker als je fruit of groente kweekt. Dat eet je het liefst zo puur mogelijk.

Gewassen in pot hebben doorgaans iets meer vocht en voeding nodig dan de vaste planten in de tuin. Ook voor bomen is voeding noodzakelijk. Bemest (fruit)bomen daarom één keer per jaar met een organische bodemverbeteraar. Probeer de aarde rondom de stam vrij te houden van gras en onkruid. Het staat gezellig, wat groen rond je boompje, maar het neemt tegelijkertijd vocht voor de boomwortels weg.

Snoeien

Het is goed om op vaste momenten in het jaar je struiken en bomen te snoeien. Zo houd je de groei onder controle en verwijder je dode takken en twijgen. Fruitbomen snoei je van december tot in maart, andere bomen in de winter.

Maaien

Heb je een gazon (of gazonnetje), probeer het gras dan regelmatig te maaien. Belangrijk om rekening mee te houden: het gras moet aardig droog zijn (niet te nat). Verder vindt ook gras het fijn om een aantal keer per jaar bemest te worden. In de lente, de zomer en vlak voordat de herfst begint.

 

Waar kun je verder nog op letten?

Als het in het voorjaar ’s nachts nog flink koud wordt, is het verstandig om gewassen en bomen te beschermen. Dit kun je doen door stro of jute rondom de stam aan te brengen, als een soort luchtisolatie. Het laagje lucht beschermt je groen tegen de kou en vorst. Kruiden in potten slapen bij kou het liefst een nachtje binnen.

Verpotten

Als planten te groot worden, te groot voor de pot of bak waar ze in staan, moet je ze verpotten. Je zet ze dan in een andere pot of bak die wat groter is en waar de wortels meer ruimte in hebben. Zo kan je plant weer verder groeien.

En vergeet natuurlijk niet om onkruid regelmatig te verwijderen, het liefst zonder gebruik van chemicaliën. Raadzaam: kleine kluitjes onkruid (brandnetels bijvoorbeeld) zijn prettig voor vlinders en andere nuttige insecten.

Geef tenslotte ook wat aandacht aan de bestrating in je tuin. Onderhoud je tegels en klinkers door ze regelmatig schoon te maken en te vegen. Zo krijgt onkruid tussen de tegels minder kans en blijft je paadje mooi en netjes.

Een gezond tuinklimaat

Het onderhouden van je tuin betekent in algemene zin: goed zorgen voor je eigen groene omgeving. Zo creëer je een plek waar insecten en vogels de ruimte hebben. En dat zorgt voor een prettig klimaat voor mens en dier. Insecten zijn belangrijk voor de bevruchting van planten en een voedselbron voor vogels en kikkers. Denk bijvoorbeeld aan de bijen, die het nu niet gemakkelijk hebben. Met wat extra aandacht lukt het je vast om een fijne omgeving voor ze te maken. In het volgende blog meer over (het belang van) bijen en hoe je voor een ‘bij-vriendelijke’ tuin kan zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: