• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Zelf je kruidentuin aanleggen: hoe krijg je het mooiste resultaat?

Verse kruiden zijn een stuk lekkerder dan gedroogde. Een kruidentuin is dan ook een must voor de kok die graag verse kruiden gebruikt. In het Nederlandse klimaat kun je heel goed kruiden verbouwen, als je beschikt over de juiste materialen. Het is aan te raden je kruiden zo dicht mogelijk bij je keuken te verbouwen, zodat je je kruiden kunt oogsten en meteen kunt verwerken. Een kruidentuin kun je prima aanleggen op je balkon of in je achtertuin. Natuurlijk kunnen kruiden ook gebruikt worden om te drogen, of om thee van te zetten. Met een veelzijdige kruidentuin doe je jezelf dus echt een plezier. We leggen graag uit wat je nodig hebt om een mooie en lekkere kruidentuin aan te leggen.

De juiste omstandigheden creëren

De meeste kruiden die we kennen zijn gewend aan een warm klimaat. Je hebt dus een zonnige plek nodig om je kruiden goed te laten groeien. Een verhoogde moestuinbak of een moestuinbak op poten is heel geschikt voor het kweken van kruiden, omdat je deze in de zon kunt zetten. Gedurende het jaar kun je de bak zelfs verplaatsen, zodat je altijd een zonnige standplaats voor je kruiden hebt. Kruidenplanten kunnen aardig in omvang toenemen, maar als je ze regelmatig oogst heb je niet zoveel ruimte nodig. Een moestuinbak biedt doorgaans genoeg ruimte voor meerdere soorten kruiden. Peterselie en kervel zijn uitzonderingen en doen het beter op een plek met wat meer schaduw. Water geven hoeft bij mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm niet bijzonder vaak, maar vochthoudende kruiden zoals basilicum willen wel graag voldoende water. De blaadjes drogen anders snel uit.

Welke planten zijn geschikt?

In principe kun je alle soorten kruiden in je kruidentuin neerzetten. In het voorjaar kun je zelf kruiden zaaien, maar je kunt op elk moment kruidenplantjes poten. Let er dan wel op dat je kruidenplanten neemt van een goede kweker, en niet de planten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn uit de supermarkt. Kruidenplantjes uit de supermarkt zijn razendsnel opgekweekt en zijn vatbaar voor ziekten, waarmee ze ook andere planten kunnen besmetten. Een stevig kruidenplantje gaat bij de juiste verzorging veel langer mee.

Welke materialen heb je nodig?

Naast een moestuinbak of een plaats in de volle grond, heb je natuurlijk (pot)grond nodig. De grond hoeft voor de meeste kruidenplanten niet te rijk te zijn. Extra bemesten is dus geen must. De planten gaan bij te rijke grond sneller bloeien. Dat staat leuk, maar hierdoor neemt de smaak van je kruiden al snel af. Om plantjes snel te kunnen planten kun je gebruik maken van een steker of een schepje. Het zaaien van kruiden kan gewoon met de hand. Als je erg weinig ruimte hebt kun je je kruiden ook in potten zetten. Bij poreuze terracotta potten is het raadzaam om wat vaker water te geven.

Diversiteit in de kruidentuin

Natuurlijk zijn bekende kruiden als oregano, tijm en basilicum welkom in je kruidentuin. Maar juist in je eigen kruidentuin kun je variëren. Denk daarom ook eens aan bijzondere soorten kruiden, zoals citroenmelisse, verveine of de bordeauxrode variant van basilicum. Bovendien draagt diversiteit in elke tuin bij aan het voorkomen van ziekten.

Munt telen

Als liefhebber van munt of muntthee wil je wellicht ook munt telen in je kruidentuin. Munt is een ontzettend krachtige plant die je tuin al snel kan overwoekeren. De plant maakt ondergronds lange uitlopers aan waar nieuwe munt aan groeit. Je kunt munt daarom beter in een grote pot telen, zodat de plant niet je hele tuin overneemt. Door zijn groeikracht is munt wel een heel makkelijke plant om mee te beginnen. Munt kan ook goed overwinteren in de tuin, hoewel de blaadjes in de winter vaak wat harder worden. In plaats van of naast gewone munt kunt je ook Thaise munt of kruizemunt planten voor wat meer afwisseling in je kruidentuin. Munt heeft in tegenstelling tot veel andere kruiden, wel rijke grond nodig om goed te groeien. Met potgrond voor de kruiden- of moestuin en regelmatig bemesten zal je munt al snel een prima plek in je tuin vinden.

Oogsten en onderhouden

Wees niet te voorzichtig bij het oogsten van je kruiden. Door regelmatig te oogsten houd je de plant in goede conditie en voorkom je dat de plant te uitbundig gaat bloeien. Daarmee gaat een deel van de smaak van de plant verloren, omdat er te veel energie naar het vormen van de bloemetjes gaat. Sommige kruiden zijn eenjarig, zoals basilicum, koriander en dille. Deze zaai je elk voorjaar opnieuw. Andere kruiden zijn meerjarig, zoals citroenmelisse, bieslook, oregano en rozemarijn. Deze gaan langer dan één jaar mee. Rozemarijn en tijm kunnen zich bij de juiste verzorging ontpoppen tot grote geurige planten, net als lavendel.

Een kruidentuin hoeft niet veel onderhoud te kosten en biedt je veel diversiteit in de keuken. Het loont echt om je eigen kruiden te verbouwen, in plaats van gedroogde kruiden te gebruiken of kruidenplantjes uit de supermarkt te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: