• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Eenvoudig tuinieren met een moestuinbak: welke soorten zijn er?

Een moestuin aanleggen in een moestuinbak brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo werk je vaak sneller en gemakkelijker met een moestuinbak, heb je minder last van onkruid en slakken en kun je de samenstelling van de grond veel beter en sneller beïnvloeden dan bij het tuinieren in de volle grond. Geen wonder dat veel tuinders gebruik maken van deze methode. Er zijn een aantal soorten moestuinbakken die je kunt gebruiken, die elk hun eigen voordelen met zich meebrengen. We zetten ze hieronder graag op een rijtje.

1.     Lage moestuinbak

Een lage moestuinbak is ideaal voor gebruik op zeer arme grond. De bak is meestal gemaakt van hout en kan worden gevuld met potgrond, zodat je niet hoeft te tuinieren in de arme grond daaronder. Dit is een handige oplossing voor tuinders die snel aan de slag willen en de grond niet eerst willen hoeven bemesten. Een moestuinbak kun je zelf maken door houten planken aan elkaar te bevestigen. Je zorgt dan ook voor een bodem in de bak, eventueel van hout of van worteldoek. De bak zet je vervolgens gewoon neer op de grond. Je kunt ook kant-en-klare lage moestuinbakken kopen. Een bijkomend voordeel van de moestuinbak is dat het netjes oogt in de moestuin en je automatisch paden krijgt tussen meerdere lage moestuinbakken. In een lage moestuinbak kun je natuurlijk een rek of stokken aanbrengen om klimmende planten te leiden. Zo kun je heel eenvoudig bonen of peulen verbouwen in de lage moestuinbak. Zorg er dan wel voor dat de klimmende groenten geen licht wegnemen van andere planten. Idealiter zet je lage planten voorin de bak neer, en de hogere planten achterin. Deze trapsgewijze indeling garandeert genoeg voedingsstoffen voor elke plant.

2.     Moestuinbak op poten

Tuinders die last hebben van hun rug zijn gebaat bij een bak op poten. Deze moestuinbak of kweektafel maakt het mogelijk staand te tuinieren, dus zonder te bukken. Deze moestuinbakken zijn vaak wat kleiner dan de lage moestuinbakken, maar bieden net zo goed ruimte aan groenten. Je kunt een moestuinbak op poten heel goed gebruiken voor het opkweken van zaailingen. Deze verspeen je na enige tijd door ze uit te planten op een groter moestuinbed. Als je ruim zaait kun je de plantjes ook laten staan in de moestuinbak op poten, hoewel je dat niet met alle groentesoorten kunt doen. Compacte groenten zoals sla, radijs en fruit zoals aardbeien, lenen zich hier goed voor. Groenten als pompoen, courgette en tomaat kun je beter uitplanten in de volle grond of in een lage bak, omdat deze groenten meer ruimte nodig hebben. Als je weinig ruimte hebt voor een tuin of alleen een balkon hebt, is een moestuin op poten dé manier om toch groenten en kruiden te kunnen kweken.

3.     Vierkante-meter-moestuinbak

De vierkante-meter-moestuinbak is de laatste jaren heel populair geworden. De bak lijkt enigszins op de lage moestuinbak, maar is ingedeeld in negen vakken. Je kunt in elk vak een ander soort groente kweken, waarbij je altijd gebruik maakt van de hierboven beschreven trapsgewijze indeling. Veel vierkante-meter-moestuinbakken zijn op beginnende tuinders gericht en hebben weinig onderhoud nodig. Je kunt vierkante-meter-moestuinbakken kopen die je zelf heel eenvoudig in elkaar zet, waarbij ook de zaden en worteldoek al zijn meegeleverd. Zo kun je binnen een uur je moestuinbak al opzetten. Het worteldoek voorkomt de groei van onkruid in je bak, door deze af te sluiten van de grond daaronder. Deze bakken zijn door hun opzet ook heel geschikt voor tuinieren met kinderen.

Maak van je moestuinbak een koude bak of kas

Welke soort bak je ook gebruikt, je kunt met al deze bakken eenvoudig een kas creëren. Je brengt dan (plexi)glas, folie of doek aan over de kas, waardoor warmte beter blijft hangen. Zo beschik je bijvoorbeeld snel over een koude bak in de tuin, waarin je planten kunnen overwinteren of waarin je vroeg kunt zaaien. Je koude bak zet je zoveel mogelijk in de zon, omdat de zon de bak moet opwarmen. Gelukkig warmt de aarde in een koude bak een stuk sneller op dan de volle grond. Je creëert in een koude bak dus al snel omstandigheden waarin zaden kunnen ontkiemen, ook als er koude nachten in het voorjaar voorkomen. Later in het jaar kan de bak fungeren als kas, waardoor je ook in Nederland paprika- en tomatenplanten kunt kweken. Ten slotte bescherm je met een net ook heel eenvoudig je groenteplanten, aardbeienplanten of bessenstruiken tegen vogels.  

Hoewel veel moestuinbakken inspelen op gemak, kun je ook als ervaren tuinder veel plezier hebben van een moestuinbak in je tuin, door gebruik te maken van de flexibiliteit van een moestuinbak. Het is zeker het proberen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: