• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Hoe kweek je: Aardbeien

Aardbeien kweken? Misschien wel een van de populairste planten in de tuin. Aardbeien zijn over het algemeen redelijk simpel te kweken en met goede zorg geniet je straks van die heerlijke sappige aardbeien uit eigen tuin.
Hieronder vind je enkele tips en nuttige informatie om zo succesvol mogelijk je eigen aardbeien te kweken.

Waar plant je aardbeien

Het beste is om aardbeien in de lente of zomer te planten. Aardbeienplanten geven de voorkeur aan een zonnige plek uit de wind in voedingsrijke grond. Verbeter je grond met organisch materiaal zoals compost of mest voordat je begint met kweken. Aardbeien kunnen in half schaduw groeien en sommige soorten geven hier de voorkeur aan, maar let op de soort aardbei, sommige soorten gedijen beter in de volle zon.

Aardbeien planten

Ruimte is iets om goed op te letten als je begint met het planten van aardbeien. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de planten is voor een betere groei en dat je er zelf goed bij kan. Houd ongeveer 45 cm tussen planten aan en als je in rijen plant ongeveer 75 cm tussen elk rij.

Graaf een gat groot genoeg om de wortels de ruimte te geven. Zorg dat de kruin van de plant op grondniveau zit. Bij aardbeien in een pot zit de bovenkant van de kruin op grondniveau.
Als de aardbeiplant te diep wordt geplant kan het gaan rotten, als de kruin te hoog zit kan de plant uitdrogen. Zet de plant goed strak in de grond en geef voldoende water.

Aardbeien kweken in hangende manden en plantenbakken

Aardbeien zijn zeer geschikt om te kweken op plekken met weinig ruimte, gebruik hiervoor plantenbakken of hang ze aan de wand of reling. De planten ophangen helpt ook tegen kleine dieren die wel een aardbei lusten.

Plant niet teveel aardbeienplanten in een mand of bak, dit om te voorkomen dat ze met elkaar gaan concurreren om voeding, water en licht. Dit zal uiteindelijk resulteren in een lagere opbrengst.

Voeding, water en bescherming

Voor een kwalitatief goede opbrengst van sappige aardbeien, voedt en bewater de planten regelmatig gedurende de lente en zomer. Goed bemeste grond is ideaal voor aardbeien planten en zal een goede opbrengst leveren. Mocht je grond van slechte kwaliteit zijn verbeter dit dan eerst voordat je gaat planten.

In droge periodes is het noodzakelijk om goed te bewateren.

Als je kweekt in manden of plantenbakken voedt de planten dan elke 2 weken met voeding voor de groei. Wanneer de plant begint te bloeien begin met een voeding die de bloei bevordert.

Zodra er fruit begint te ontwikkelen plaats stro onder de plant om te voorkomen dat er aarde op het fruit komt, hierdoor kunnen er vlekken op het fruit ontstaan.

Het kan ook handig zijn om een net of tunnel over de planten te plaatsen. Hiermee kan voorkomen worden dat vogels de planten kaal plukken, en al je harde werk teniet doen. Een tunnel is erg handig als je in rijen kweekt en simpel te installeren.

Sommige soorten aardbeien produceren  uitlopers, deze uitlopers dienen verwijderd te worden om de energie van de plant te laten focussen op bloeien en produceren fruit.

Aardbeien nazorg

Na het oogsten, verwijder de stro en netten/tunnel om een betere luchtstroming rond de kruin te krijgen. Tijdens de zomer en daarna, houd de plant bij en vrij van onkruid. Haal de dooie bladeren weg, dit kan ziektes herbergen tijdens de Herfst en winter. Verzorg de plant in de lente weer met mest en/of compost.

Plant rotatie

Aardbeienplanten gaan ongeveer 3 jaar mee daarna word de opbrengst kleiner en de plant kwetsbaarder voor ziektes. Het beste is om ze na 3 jaar te vervangen. Als het mogelijk is plaatst de aardbeien dan ook op een andere plek in de tuin om te voorkomen dat de nieuwe planten gaan leiden onder de ziektes die eventueel in grond zitten op de oude plek.

Kweken met aardbeien zaden

Kweken met aardbeien zaden is misschien niet gebruikelijk maar wel zeer goed te doen. De variaties die je kan kweken met zaden zijn groter dan met planten. Het ontkiemen duur ongeveer een maand.

De vensterbank is een mooie plek om de zaden te laten ontkiemen, een temperatuur van 18 tot 20 graden is ideaal hiervoor. Gebruik niet teveel water, maar houd de grond vochtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: