• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Kweken in je eigen kas: tips

Dat het kweken van groente en fruit veel plezier oplevert, wist je waarschijnlijk al. Dat kweken in een kas ook voor de ‘gewone’ tuin realiseerbaar is, dat is misschien nieuw voor je. Het is namelijk hartstikke leuk om zelf tomaten, druiven of aardbeien te kweken. In dit blog vertellen we je alles over hoe je op een effectieve manier kan kweken in je eigen kas (of kasje). We brengen je graag op de hoogte van de trends in ‘kassenland’, van de voorbereiding tot wat je nodig hebt en van geschikte gewassen tot gewoon wat handige tips. Benodigdheden, voordelen, waar op te letten bij kaskweken, we zetten alles voor je op een rij.

 

Van start

Je eigen kas, die hoeft helemaal niet gigantisch te zijn. Kleinere kassen passen gemakkelijk in de doorsnee tuin. Zo zijn er al kassen van ongeveer een halve meter breed verkrijgbaar. Bij diverse tuincentra zijn ook ‘pop-up’ kweekkassen van kunststof te verkrijgen die maar een vierkante meter in beslag nemen. Je hebt ze dus in verschillende maten en gemaakt van diverse materialen. En dat biedt nog eens mogelijkheden! Naast deze kunststofversie zijn kassen meestal gemaakt van glas of polycarbonaat.

 

Voordelen

Wat is nu het voordeel van kweken in een kas, vergeleken bij het ‘gewoon’ kweken op een stukje land? Met een kas kun je verschillende gewassen ook buiten het seizoen laten groeien. Door de warmte in je kas ben je minder afhankelijk van de temperaturen buiten. Sommige gewassen kunnen zelfs in de winter prima in een kas gekweekt worden. Bij een temperatuur van zo’n 12, 13 graden kunnen aubergines, peper maar ook citroenen goed groeien. Verder kunnen ook kruiden in potten probleemloos overwinteren. De beschermende sfeer van een kas zorgt voor een ideale situatie waarbij beestjes en weersinvloeden weinig tot geen effect op je gewassen hebben.

 

Waar op te letten?

Waar moet je op letten als je voor een kas op eigen bodem kiest? Een zonnige plek is essentieel. Zet de kas dus op een lichte plek waar de zon regelmatig de ruimte heeft. De schuine wanden van je kas zorgen ervoor dat het licht goed wordt opgevangen.

Probeer tegelijkertijd ook rekening te houden met een beschutte plek. Op een beschutte plek, in de buurt van een wat hogere heg of naast een schutting, bescherm je de kas tegen wind en kou. Daarnaast is het isoleren van je kas ook eigenlijk een must. Je kunt je kas isoleren om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Isolatie kan met plastic bubbel- of noppenfolie.

Zoveel mogelijk warmte behouden betekent niet dat je niet mag luchten. Het ventileren van je kas is juist erg belangrijk, vooral in de zomer als het steeds warmer wordt. Ook zorgt het regelmatig ventileren van je glazen huisje voor een goede luchtvochtigheid.

 

Licht en warmte regelen

Probeer bij het plaatsen van je kas ook rekening te houden met waar de zon opkomt. Dit om de warme zonnestralen zo lang mogelijk te benutten. Denk ook aan het effect van de zon in de zomer. Die schijnt dan een stuk feller. Het is daarom raadzaam de ingang van je kas op het zuiden te hebben. Zo heeft de sterke zon minder effect op de planten in de kas. Je kunt ze ook beschermen door schaduwdoeken te plaatsen of een ventilator neer te zetten. In de winter, wanneer de dagen kort zijn, kun je de planten met kasverlichting langer licht geven. Het extra verwarmen van je kas is dan ook best te overwegen met bijvoorbeeld een kacheltje. Verwarm je niet bij dan spreek je van een koude kas.

 

Gewaswisseling: efficiënt

Vooral in een kleinere kas is het belangrijk om de ruimte nuttig te gebruiken. Het afwisselen van verschillende groente en fruit maken dat je het hele jaar door kan oogsten. Wanneer je in het najaar sla zaait, profiteer je in het voorjaar van een verse salade van eigen bodem. En dat geeft weer ruimte voor nieuwe gewassen zoals tomatenplanten die je in de lente zaait.

Een laatste tip van de zaaikalender: zaai de gewassen die flink wat warmte nodig hebben in het voorjaar zodat ze in de zomer kunnen groeien. Zie je? Kaskweken wordt zo een leuke en uitdagende hobby, het hele jaar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: