• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Kweken: ga van start!

Niets geeft meer voldoening dan het zelf kweken van groente en fruit. Of je nou in het centrum van een drukke stad woont, in een flat met een klein balkonnetje of juist in het buitengebied met ruimte voor een moestuin, groente en fruit kweken kan op elke plek. En dat laten we je graag zien met tips, adviezen en vooral veel inspiratie om jouw tuintje te laten floreren.

 

Zelf kweken is populair

Het zelf kweken van groente en fruit maakt een enorme opleving door. Steeds vaker hoor je over het zelf verbouwen van allerlei gewassen. Hoe dat komt? Wellicht door de groeiende behoefte aan kwaliteit en biologische producten. Of misschien om zo onze snelle, flitsende levens wat af te remmen: back to basic.

Een mooi ‘kweekinitiatief’ zijn de groene kantoordaken in Rotterdam waar mensen midden in de stadsdrukte genieten van het kweken van groente en fruit. Maar ook de terugkerende supermarktactie elk voorjaar, waarbij je bij de boodschappen zaden voor verschillende groente, fruit en kruiden krijgt. Of het recente voorstel om iedere basisschool van een moestuin te voorzien. Kortom, we vinden het belangrijk om groen bezig te zijn en te weten waar onze voeding vandaan komt.

Het zelf kweken van groente en fruit is dus een fijne vrijetijdsbesteding. Na de drukte van de dag even met de handen in de aarde met na verloop van tijd een groen cadeautje als resultaat. Want je eigen aardbeien, wortels of tomaten op je bord, dat is pas genieten.

 

Manieren van kweken

Er zijn verschillende manieren om je eigen groente en fruit te laten groeien. In volgende blogs komen we daar uitgebreid op terug. Nu alvast een voorproefje en een korte samenvatting.

We schreven al over het kweken buitenshuis maar het kan ook prima binnen. In bijvoorbeeld de warme zon op je vensterbank. Want in zo’n raamtuin kunnen sla, snijbiet en kruiden prima groeien. Je kunt daarvoor speciale kweekkasten kopen maar het kan ook goed in zelf gefabriceerde bakken van halve lege plastic flessen of plastic bakjes.

Daarnaast kun je natuurlijk gemakkelijk buiten aan de slag in potten en bakken, eventueel in rijen hangend aan de schutting van je tuin. Met een pallet kun je een ‘kweekflat’ maken waar je gewassen boven elkaar laat groeien. Handig voor als je een balkon of klein buitenplaatsje hebt. Bovendien heb je dan minder kans op luizen of andere beestjes in je groen. Of heb je wel eens gedacht aan de gezamenlijke ruimte om of bij het huis? Samen met je buren een moestuintje bijhouden is gezellig en het werk is over verschillende groene vingers te verdelen.

 

Square foot gardening

Zoals je leest hoeft een beperkte ruimte geen belemmering te zijn. Een moestuin maken kan al op een vierkante meter: square foot gardening. Heb je meer ruimte dan is een kleine kas een leuke manier om gewassen in te kweken.

Belangrijk is de plek waar je wil gaan kweken. Een zonnige plek met niet teveel wind is ideaal. Wind kan namelijk zowel koude als (te) warme lucht aanvoeren en dat kan nadelig voor je plantjes zijn. Verder is het goed om rekening te houden met de grondsoort van je moestuin.

Ben je al begonnen met het zaaien en laten groeien van je plantjes? Denk dan ook aan waar je alles neer gaat zetten. Probeer gewasgroepen te maken en na een jaar aan wisselteelt te doen. Dit is het na een jaar verplaatsen van je gewassen zodat de grond, en dus het gewas, gezond blijft.

 

Voordelen van kweken

En de voordelen van het zelf kweken van groente en fruit? In de eerste plaats is het gewoon ontzettend leuk en leerzaam om er samen achter te komen wat een plantje nodig heeft. Bovendien is kweken echt niet moeilijk en zijn de meeste gewassen gemakkelijk zelf, en ja, succesvol te kweken. Denk aan kerstomaatjes, sla, wortels, kruiden en bonen.

En is je mandje eenmaal gevuld met een mooie oogst, dan scheelt dat ook nog eens in de portemonnee. Kweek je op een structurele manier dan levert het je ook echt wat op. En wat dacht je van de kwaliteit? Groente en fruit van eigen grond (of vensterbank) zijn lekker en bovenal razend gezond. Al zin om te beginnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: