• Grootste assortiment
 • Onafhankelijk
 • Altijd de goedkoopste
 • Dagelijkse prijsupdate

Ongedierte in de tuin: Muizen en ratten

Je werkt zo hard in je tuin om het mooi en gezond te houden, je wil de vruchten van je werk kunnen plukken. Maar dan, ja hoor knaagdieren in je tuin, je planten worden kaal gevreten, je oogst verdwijnt voor je ogen. Muizen en ratten wil je natuurlijk tegengaan of voorkomen voordat ze in jouw tuin komen.

Knaagdieren verspreiden ziektes, vernielen je planten en planten zich snel voort. Er zijn een aantal dingen die kan doen om dit te voorkomen. Er zijn natuurlijk de minder diervriendelijke en plantvriendelijke manieren, maar je wil je tuin en eventuele huisdieren gezond houden.

Mulchen?

Je vraagt je vast af waarom mulchen? Nee, juist niet mulchen als je last van ongedierte heb. Mulchen kan zeer goed zijn voor de voeding van je planten, maar het creëert ook een ideale plek voor muizen en ratten om een nest te maken.

Tip

Mulch met houtsnippers, dit maakt het moeilijker voor ze om onder te komen.

Katten

Katten zijn natuurlijke jagers. Heb je last van knaagdieren dan kan een kat helpen. Houd er rekening mee dat katten niet alleen op muizen jagen, maar ook op vogels en insecten.

Plant kruiden

De geur van munt werkt afschrikwekkend op muizen en ratten. Plant een paar plantjes munt in je tuin of kas. Wil je geen munt planten in je tuin, dan is het ook mogelijk om muntolie of gedroogde munt in je tuin te strooien. Doe dit om de week opnieuw.

Andere kruiden zoals, basilicum, echinacea, knoflook en tijm werken ook afschrikwekkend. Plant een leuke border in je tuin met verschillende kruiden. Je voorziet in je kruiden, het staat mooi in je tuin en je hebt geen last van knaagdieren, wat wil je nog meer!

Vallen

Muizen- en rattenvallen werken ook zeer goed om muizen en ratten te bestrijden. Er zijn hele diervriendelijke vallen die niet doden maar vangen. De vallen die doden geven vaak een onprettig gezicht.

Ultrasoon geluid

Misschien een van de beste manieren van bestrijden, milieuvriendelijk en diervriendelijk, een dierenverjager die werkt met geluid. Het apparaat zit op een frequentie die zeer onaangenaam is voor knaagdieren, hierdoor zullen ze jou tuin niet eens willen binnenkomen.

Tip

Let bij de aankoop van zo’n apparaat op dat het bereik voldoende is voor de hele tuin. Heb je een hele grote tuin is het misschien nodig om meerdere aan te schaffen.

Extra tips

 • Heb je toevallig dierenvoeding buiten staan? Zorg dat dit goed afgesloten en opgeborgen is, dit trekt natuurlijk ongedierte aan.
 • Een schutting of afgesloten omheining kan al wonderen doen. Zorg dat je tuin goed afgesloten is, vooral onder de poortdeur.
 • Zwerfafval trekt ongedierte aan, zorg dat er geen afval in je tuin ligt. Ook hopen takken en bladeren trekken knaagdieren aan om in te nestelen.
 • Als je vogels voedert gooi het dan niet op de grond, maar gebruik een voederhuisje of voedertafel.
 • Ratten hebben een gat van 15 mm nodig en muizen van 5 mm om doorheen te komen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk kieren en gaten weet te dichten in je huis, tuin en schuur.
 • Gebruik geen gif, dit is schadelijk voor zowel natuur als dier.
 • Ratten houden niet van grind. Een grindpad om je huis of tuin is een idee.
 • Is de overlast zo hardnekkig dat je er niet meer uitkomt? Neem dan contact op met een professional.

Heeft u zelf nog tips of toevoegingen? Laat het ons weten in onderstaande reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: