• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Samen groen bezig zijn: kweken met kids

Als de dagen weer wat langer worden, de kou echt vertrokken is en je hoort de vogels weer, dan begint het toch te kriebelen he? Je ruikt het voorjaar buiten. De mest op het land en gewoon, voorjaarslucht!

Je krijgt dan automatisch zin om de tuin weer mooi te maken en de groene handen uit de mouwen te steken. Niets is leuker dan sámen met het groen in je tuintje bezig te zijn. Met het hele gezin.

In dit blog schrijven we over laagdrempelig kweken voor jong en oud. Hoe maak je het interessant voor kinderen en hoe laat je ze op een leuke manier kennis maken met zelf kweken? We schrijven over verhoogde kweekbedden, kweektafels, maar ook over kweken in vierkante meter-bakken. Kleinschalig kweken: stiekem misschien wel het allerleukste.

Tuinieren met het gezin

Ook voor kinderen is het heerlijk om met de handen de grond in te gaan. Lekker met je vingers door de aarde woelen, meehelpen met water geven en onkruid wieden. Met eigen mini tuin-tools en een kruiwagentje. Het is fijn om buiten bezig te zijn en ook reuze leerzaam om elke dag even te gaan kijken of je plantjes al gegroeid zijn. De natuur zien veranderen. Zo krijgt groen betekenis voor kinderen.

Je kan je van alles bedenken om kweken leuk en gemakkelijk te maken. Met bijvoorbeeld kweektafels zodat iedereen er goed bij kan. Of gebruik vierkante meter-bakken. Ieder z’n eigen bak of vak met eigen plantjes om te verzorgen. Kleinschalig kweken leert kinderen wat belangrijk is in de moestuin, de basis. Tegelijkertijd maken ze kennis met allerlei kleine beestjes en vlinders die op de groeisels af komen.

Wat heb je nodig?

Vierkante meter-tuintjes

Tuinier je met kinderen dan is het handig om ‘vierkante meter-tuintjes’ te gebruiken. Dit zijn houten bakken van een vierkante meter verdeeld in kleine vakken, meestal 30 bij 30 centimeter, gemaakt van houten schotten. In de vakken kan je van alles laten groeien. Van sla tot radijs en van taugé tot munt. Het variëren in gewassen is juist leuk. Bovendien heb je in je vierkante meter-tuintje weinig last van onkruid.

Vierkante meter-bak: aan de slag

Let op: de vierkante meter-bak moet op een zonnige plek staan, in de tuin of op het balkon. De vakken vul je met potgrond en eventueel een laag zaaigrond bovenop. En dan? Zaai verschillende slasoorten of aardbeienplantjes en ter afwisseling een zonnebloem. Verderop volgen nog meer zaai-tips voor de vierkante meter-bak.

Kweektafel

Wil je wat hoger werken dan is een kweektafel handig. Een houten, metalen of kunststof kweektafel is ideaal voor het opkweken van stekjes.

Vul de kweektafel met een laag hydrokorrels en voeg daarna potgrond toe. Kunststof kweektafels hebben vaak een handig afwateringssysteem. Zo is het vochtgehalte in je kweektafel altijd goed geregeld. Net als de vierkante meter-bak past een kweektafel prima in een kleine tuin of op het balkon. En het goede nieuws: onkruid en beestjes hebben er weinig kans.

Verhoogde kweekbedden

Hoger werken kan ook met een 15 tot 20 centimeter verhoogd kweekbed op de vaste grond. Tussen de bedden maak je paadjes zodat je makkelijk bij de plantjes kan. De bedden zelf zijn meestal iets meer dan een meter breed. De afwatering is ideaal en de grond warmt er snel op.

Tips om het leuk te maken

Als je wekenlang goed voor je plantjes hebt gezorgd, ben je natuurlijk apetrots als je eindelijk je worteltjes of sla kan oogsten.

  • Werk daarom met gewassen die snel groeien en ook vlug te oogsten zijn, zoals tuinkers, sla, bieslook of komkommer.
  • Laat de kinderen de houten kweekbakken met vrolijke kleuren beschilderen. Zo wordt het echt iets persoonlijks, iets van de kinderen zelf.
  • Probeer gewassen met mooie kleuren te kweken. Oost-Indische kers bijvoorbeeld (zaai half april, bloeit dan vanaf juli). Dit plantje groeit snel en de bloemen zijn spetterend qua kleur. Met de roodoranje en gele bloemen kan je maaltijden versieren en je kan ze zelfs opeten.
  • Om ingewikkelde tussenstappen over te slaan, zaai je direct in de volle grond.

Welke zaden en gewassen?

Bij het zaaien is het handig om ‘makkelijke’ gewassen te kiezen. Denk aan worteltjes, radijs, uien of bietjes die snel groeien en al vlug te oogsten zijn. Ook sla is leuk voor je vierkante meter-bak of kweektafel. Of kies verschillende kruiden en kiemgroenten.

Dus ga lekker sámen aan de slag in je tuintje of op je balkon. Want veel ruimte heb je echt niet nodig om zelf groente en fruit te kweken. Kijk voor meer inspiratie in ons assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: