• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

10 Onmisbare tuingereedschappen

Om prettig en efficiënt in een tuin te kunnen werken is goed tuingereedschap onmisbaar. Tuingereedschap van hoogwaardige kwaliteit zorgt voor extra plezier in de tuin en maakt het uitvoeren van klussen eenvoudiger. Omdat tuinwerk fysiek uitdagend kan zijn is het verstandig goed gereedschap te gebruiken. Een schep, spade, hark of schoffel met lange steel kan bijvoorbeeld helpen rugklachten te voorkomen. Hieronder vind je de tien handigste tuingereedschappen voor plezierig werken in de tuin.

Schep of bats

Voor het verplaatsen van grote hoeveelheden grond is een schep onmisbaar. Het poten van nieuwe planten en bomen vereist altijd een ruim gat in de grond. De schep, ook wel bats genoemd, leent zich hier uitstekend voor. Scheppen zijn ronder van vorm dan spades en kunnen worden gebruikt om reeds losse aarde te verplaatsen. Dichte kleigrond of vaste grond vraagt echter om een spade. 

Spade

De spade is het broertje van de schep en heeft een rechtere vorm met scherpe hoeken. Daardoor leent de spade zich goed voor het bewerken en omspitten van harde, dichte grond. De spade is over het algemeen kleiner van vorm dan de schep. Grote hoeveelheden grond verplaatsen duurt door de kleinere omvang van het gereedschap langer met een spade dan met een schep. Hiervoor kun je dus beter een schep gebruiken. Het is aan te raden beide tuingereedschappen in huis te halen als je de grond regelmatig bewerkt.

Hark

Na het bewerken van de grond wil je de aarde in je tuin natuurlijk egaliseren. Dat ziet er mooi uit, maar is zelfs essentieel bij het voorbereiden van grond als je wilt zaaien. Dat geldt voor een grasveld, maar ook het zaaien van groenten lukt een stuk beter als je de grond egaliseert. Hiervoor gebruik je een hark met rechte tanden.

Schoffel

Zodra je tuin er netjes bij ligt en alles is gepoot en gezaaid, zul je regelmatig moeten schoffelen. Schoffelen helpt bij het losmaken van allerlei klein onkruid. Je werkt de schoffel onder de wortels en raapt na het schoffelen het onkruid bij elkaar, waarna het op de composthoop kan. Een schoffel voorkomt dat je moet bukken en het onkruid met de hand moet verwijderen. Dit tuingereedschap is ideaal voor tuinders die last hebben van rugklachten.

Handschep en ander handgereedschap

Scheppen, spades en harken zijn doorgaans voorzien van een lange steel, waardoor je staand kunt werken. Voor detail klussen kun je handgereedschap gebruiken. Er zijn handscheppen en handharkjes verkrijgbaar die handig zijn als je op een kleine oppervlakte aan het werk bent.

Snoeischaar

Snoeischaren komen in vele soorten en maten. Het ligt aan het soort planten in je tuin welke snoeischaar je nodig hebt. Een doorsnee handschaar is geschikt voor het snoeien van struiken en licht houtige planten. Heggen kunnen worden gesnoeid met een grote handschaar of een elektrische snoeischaar. Die laatste is een goede keuze als je buxushagen (in vorm) wilt snoeien. Het schoonhouden, laten slijpen en smeren van je snoeischaar helpt om je schaar in goede conditie te houden.

Grasmaaier

Beschikt je tuin over een gazon? Hoe groot of klein ook, je zult je grasveld af en toe moeten maaien om wildgroei te voorkomen. Je hebt ruime keuze in grasmaaiers, van handmaaiers tot elektrische maaiers, zitmaaiers en kleine automatische grasmaaiers. Een klein gazon kan prima worden bewerkt met een handmaaier. Het is bij alle maaiers belangrijk dat de messen in de maaier scherp blijven. Botte messen kunnen bij gebruik het gazon vernielen.

Planter of pootstok

Eenvoudig en snel gaten maken voor het planten van zaailingen of bollen doe je met een planter of pootstok. Dit gereedschap druk je in de (losse) aarde waardoor er een geschikt gat ontstaat. Hierna breng je het te poten goed in de grond en druk je dit aan.

Onkruidkrabber

Een betegelde tuin vraagt bijna altijd om een onkruidkrabber. De meeste onkruidkrabbers hebben een handige L-vorm die het eenvoudig maakt onkruid tussen tuintegels vandaan te halen, met wortel en al. Onkruid verwijderen uit de losse grond gaat over het algemeen prima met een schoffel of met de hand. De onkruidkrabber is dan ook alleen nodig als je je terras of tegelpad wilt ontdoen van onkruid.

Bladhark

In tegenstelling tot de gewone hark beschikt de bladhark over uitwaaierende tanden en zijn deze tanden vaak wat flexibeler. Je gebruikt een bladhark, zoals de naam al aangeeft, voor het bijeenharken van bladeren. De bladhark kan gebruikt worden op het gazon, op steen of losse aarde. Handig als er jaarlijks veel bladeren van naburige bomen in je tuin terecht komen. Overigens hoef je niet al het blad in je tuin te verwijderen. Bladeren voeden de bodem en kunnen gebruikt worden om planten te beschermen tegen vorst.

Naast deze tuingereedschappen zijn andere kleine zaken ook handig, zoals een stanleymes voor het op maat snijden van worteldoek. Ook een gewone schaar voor het afknippen van kruiden of bindtouw kan goed van pas komen, net als emmers, gieters, handschoenen, een grondboor en handgereedschappen voor reparaties aan tuinhek of tuinhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: