• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Tuinieren in je eigen kas

Duurzaamheid en puur, het zijn zomaar twee woorden die momenteel hot zijn, maar ook die onze manier van leven overhoopgooien. Steeds meer mensen ontdekken welk welbehagen groen geeft en hoe leuk het is om puur te eten. Tuinieren is dan ook een hobby die steeds meer terrein wint. En wat is er leuker voor een tuinier om dat te doen in zijn eigen kas?

Puur = eerlijk

Met een eigen moestuin weet je waar het eten op je bord vandaan komt. Nu kun je heel veel in de border van je tuin kweken, maar je kunt ook een kasje in je achtertuin neerzetten waarin je de wat meer tropische gewassen kweekt. Al vroeg in het seizoen heb je aardbeien uit de kas en wat dacht je van je eigen perziken? Ga je voor een kas in de tuin, dan is er ontzettend veel keuze. Zelfs voor op het balkon heb je voor een paar tientjes een smalle kas, waarin je je eigen gewassen kweekt.

Kasjes voor de hobbytuinier

Gaan we ervanuit dat je iets meer ruimte hebt, dan heb je de keuze uit hobbykasjes, houten kassen, aluminium kassen en tunnelkassen. Zelfs in een luxe serre kun je je moestuin flink uitbreiden. Uiteraard hoeft het tuinieren in de kassen niet te betekenen dat je alleen groente en fruit kweekt. Hoe leuk is het om een bosje bloemen op tafel te hebben uit je eigen tuin? De hobbykassen zijn helemaal niet zo duur, voor nog geen vijftig euro heb je een instapmodel. Uiteraard kun je hierin zo ver gaan als je zelf wil, wil je het in één keer goed doen, dan schaf je wellicht een exemplaar aan van drie-, vierhonderd euro.

De kassen, de verschillen

Een tunnelkas is een constructie met een frame, waar je een doek overheen trekt. De meeste tunnelkassen zet je zelf in elkaar, met een duidelijke instructie. Een tunnelkas is al te koop vanaf een tientje. Uiteraard kun je je dan afvragen hoe degelijk deze kas is. Investeer je wat meer, dan koop je voor enkele honderden euro’s een wat degelijkere kas. Ga je voor een houten kas, dan heb je een kas van allure in de tuin staan. Voor een beetje houten kas ben je minimaal €1.500 kwijt. Het voordeel van een houten kas is dat het voorzien is van veiligheidsglas en dat de kas zeker niet misstaat in de rest van de tuin. Hout doet het altijd goed en past werkelijk overal bij. Een aluminium kas komt wellicht het dichts bij de kas die we kennen van de echte kwekerijen. Voor een kleine aluminiumkas ben je net wat minder kwijt dan voor een houten model.

Bij het begin beginnen

Natuurlijk kun je voor je echt een kas aanschaft beginnen met een kweekbak. In een kweekbak kun je bijvoorbeeld heel goed starten met het kweken van kruiden. In een kweekbak zijn je gewassen wat meer beschermd dan dat ze in de openlucht zou kweken, waardoor je sneller resultaat hebt. Een kweekbak schaf je aan voor zo’n vijftig euro. En heb je de smaak te pakken? Dan kun je overstappen op een echte kas. Wat overigens bij een kweekbak heel handig is, is als je er een kweektafel bij hebt. Hierop kun je op stahoogte de planten overpotten, stekken of andere handelingen verrichten die nodig zijn voor het tuinieren. Vergeet niet de juiste tuinaarde aan te schaffen én vraag echte tuinders zo nodig om advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: