• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Wat te snoeien in het najaar

In de herfst bereidt veel groen zich voor op de winter. Bloemen zijn uitgebloeid en sterven af en de sapstromen die volop energie aan de plant gaven in de zomer, nemen af. Dat maakt het najaar een uitgelezen moment om te snoeien. Omdat de sapstromen in bomen en planten afnemen hebben je planten doorgaans minder last van het snoeien. Bovendien bescherm je bepaalde planten, zoals rozen, tegen winters weer door ze een kleinere en compactere vorm te geven. Andere bomen en struiken snoei je om ze in het juiste model te houden of te voorkomen dat ze te veel ruimte innemen. Hieronder vind je een lijst van bomen en planten die je zeker moet snoeien in het najaar.

 

1.     Rozen snoeien

We noemden ze al even: de rozen. Rozen snoei je op meerdere momenten in het jaar, maar zeker ook in het najaar. Je snoeit de roos terug tot kniehoogte, maar niet lager. De plant moet wel voldoende reserves hebben om de winter door te komen. Rozen moeten het hele jaar rond gesnoeid worden. Na de winter snoei je de rozen nog iets terug in het voorjaar, om groei en bloei te stimuleren. In de zomer knip je uitgebloeide bloemen uit je rozenstruik zodat de roos sneller nieuwe bloemen geeft. Je kunt hiervoor gebruik maken van een rozenschaar.

 

2.     Framboos, braam en andere bessenstruiken

Vruchtdragende takken dien je na het seizoen af te knippen, het liefst zo ver mogelijk. Zo stimuleer je de groei van nieuwe, vruchtdragende uitlopers in het jaar erop. Je ziet eenvoudig welke takken vruchten hebben gegeven. Aan de uiteinden van deze uitlopers zie je verdroogde bloempjes of vruchtjes zitten. Controleer ook meteen of je struiken nog in de juiste vorm groeien en bind eventueel wat op als dat nodig is, na het snoeien. Dit kun je ook doen in de decembermaand. De plant zal ondanks de toenemende kou doorgroeien. De takken die doorgroeien bind je op. Dit is het perfecte moment om je bessenstruiken te onderhouden. Nu kun je goed zien welke vorm de struik heeft. Als je frambozen- of bramenstruik volgend jaar in bloei staat is het een stuk lastiger de vorm te corrigeren. Door wildgroei te voorkomen kun je in de jaren erop de vruchten eenvoudiger van de struik halen. Bij verwilderde struik is het een stuk moeilijker alle vruchten te plukken.

 

3.     Fruitbomen snoeien in het najaar

Het najaar is ook een uitstekend moment om je fruitbomen te onderhouden. In november kun je niet alleen nieuwe fruitbomen planten, maar knip je ook dode takken uit je fruitboom. Snoei deze terug tot tien centimeter op de stam. Pas goed op als je druif en kiwi in je tuin hebt staan. Deze soorten beschikken over een goede sapstroom die alleen tussen medio november en december stilstaat. Dit is het juiste moment voor de snoei, omdat de bomen in andere maanden te veel gaan ‘bloeden’ bij de snoei. Let er wel op dat het niet vriest, dan zul je het snoeien uit moeten stellen. Deze planten kunnen absoluut niet tegen snoeien bij vorst.

 

4.     Lavendel

Als je lavendel laat groeien zonder te snoeien krijg je een wilde, woekerende plant. Sommige tuinders vinden dat mooi, maar als je liever een minder weelderige lavendelstruik in je tuin hebt staan kun je lavendel zowel in het voor- als najaar snoeien. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met andere zaken dan de vorm. Je snoeit lavendel dus gewoon in het model van jouw voorkeur. Als je je lavendel hebt gesnoeid in het voorjaar, hoef je in het najaar alleen dode bloemen uit de plant te halen.

 

5.     Hagen

Nu de herfst en de winter naderen groeien planten minder hard. Dat geldt ook voor je hagen in en rondom de tuin. Als je deze nu snoeit, geniet je de komende maanden van een strakke haag. Je kunt hier een snoeischaar voor gebruiken maar ook een heggenschaar of een elektrische zaag, afhankelijk van de grootte van je haag.

 

6.     Vlinderstruik

Vlinderstruiken zijn al te snoeien in de zomer, vanaf augustus. Deze struiken kunnen enorm groot worden en dienen vooral in een kleine tuin in een goede vorm te blijven. Sommige tuinders halen uitgebloeide bloemen uit de struik zodat er nieuwe bloemen gevormd worden. Die kunnen nog gaan bloeien tot eind oktober. Andere tuinders doen dit niet, omdat de plant bij het verwijderen van oude bloemen zaad gaat vormen. Dat kost de plant veel energie en levert een minder winterharde vlinderstruik op. Dat laatste zal echter alleen een probleem vormen bij zeer strenge vorst.

 

Snoeien brengt, hoe noodzakelijk ook, altijd schade toe aan je planten en bomen. Daarom is het belangrijk schoon en scherp snoeigereedschap bij de hand te hebben. Met een botte snoeischaar beschadig je takken nog meer, waar de plant tot ver in de winter last van kan hebben. Verzorg je snoeigereedschap dus goed en laat het slijpen als het bot is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht