• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

5 Mooie planten voor in de siertuin

De naam zegt het al: in een siertuin is het de bedoeling dat planten zich van hun mooiste kant laten zien. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden als je van plan bent een siertuin aan te leggen. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van bloeiende struiken, bomen en planten. Het is daarom de moeite waard je te verdiepen in de bloeitijd van de planten die je in je siertuin neerzet. Als je deze goed op elkaar afstemt staan er elke maand wel één of meerdere planten in bloei. Tegelijkertijd wil je wellicht het onderhoud en het snoeien verdelen over het jaar, en is ook je kennis en kunde op het gebied van tuinieren belangrijk. Begin met eenvoudig te onderhouden planten als je voor het eerst een siertuin aanlegt. Ten slotte is het handig om een tuinplan te maken, waarin je opneemt waar de zon staat en op welke plek je welke planten neerzet. Hieronder vind je alvast vijf mooie planten die niet mogen missen in een siertuin.

 

1.     Rozen in de siertuin

Rozen zijn misschien wel de meest sierlijke planten die je in een siertuin terugvindt. Er zijn ontzettend veel soorten verkrijgbaar die in de bloeitijd een heerlijke geur voortbrengen. Hoewel rozen voor een beginnende tuinder een uitdaging kunnen zijn, is het zeker de moeite waard rozen aan te planten. Als je je van tevoren inleest kunnen rozen prima door een onervaren tuinier worden geplant en onderhouden. Het aanplanten en snoeien van rozen zijn de belangrijkste zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Bij het planten mag het plantgat niet te klein zijn en rozen mogen in het voorjaar bemest worden, het liefst met koemest. Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggesnoeid om de plant te stimuleren nieuwe bloemknoppen te vormen. Rond de maand maart kan de roos gesnoeid worden. Het is verstandig je te verdiepen in de soort roos die je wilt, zodat je het snoeien en de bemesting goed kunt afstemmen.

 

2.     Buxus

Enkele groenblijvende struiken of heesters zorgen ervoor dat je siertuin er het hele jaar door fris uitziet. Buxus is hiervoor een ideale plant. De buxus kan worden aangeplant als lage of hoge haag, of als losse struik. Hiermee kun je ook structuur in je tuin aanbrengen door de buxus om verschillende perken en borders heen te zetten. De buxus kan bovendien in vormen worden gesnoeid en vormt daarmee de ideale heester voor in een siertuin. Buxus houdt van zure grond. Is je tuingrond niet zo zuur? Dan kan jaarlijks wat turf geven wonderen doen voor je buxus.

 

3.     Clematis

Net als rozen komt de clematis in vele soorten en maten. Clematis is een klimplant die prachtige bloemen geeft. Afhankelijk van de soort kunnen de bloemen wit, roze of geel zijn, of een combinatie daarvan. Clematis kan ook heel goed in combinatie met andere planten worden gebruikt. Plant je de clematis naast een roos? Dan bloeien beiden tegelijkertijd, wat een mooi kleurcontrast kan vormen. Clematis kan ook door lage bomen heen groeien of over een pergola worden geleid. Voor een kleurrijke omlijsting van een siertuin is clematis een heel goede keuze.

 

4.     Lavendel

Geurige grote lavendelstruiken zijn een goede aanwinst voor een siertuin. Lavendel geeft mooie kleine paarse bloemen met een heerlijke geur, die kunnen worden geoogst om in huis of keuken te gebruiken. Lavendel groeit graag op kalkrijke grond. Wil je lavendel planten in een tuin met relatief zure grond? Geef dan in het voorjaar wat kalk aan de plant. Lavendel is te koop als kleine vaste plant maar kan uitgroeien tot een flinke struik met houtige takken. Terugsnoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de struik zijn mooie vorm behoudt. Kleine uitlopers aan de onderzijde snoei je hiervoor weg, zodat de plant in een mooie bol omhoog groeit.

 

5.     Sering

Ook de sering is een graag geziene gast in de siertuin. De sering wordt gekweekt in veel verschillende kleuren en bloeit in de maanden mei en juni. Uitgebloeide bloemen kunnen na deze bloeiperiode weggesnoeid worden. Dat bevordert de aanmaak van nieuwe bloemknoppen. Jonge scheuten aan de onderzijde van de boom mogen blijven zitten. Omdat de sering nieuwe bloemen maakt in de kroon van de struik kan de plant na verloop van tijd wat kaal worden aan de onderzijde. Goed snoeien kan dit voorkomen, maar de aanplant van halfhoge een- of tweejarige planten is ook een goede oplossing.  

 

Naast planten zijn er uiteraard ook andere elementen die een siertuin extra mooi doen uitkomen. Creëer bijvoorbeeld doorkijkjes door een pergola te gebruiken, of gebruik stenen muurtjes om meer diepte in je tuin aan te brengen. Door te spelen met hoogte en diepte wordt je tuin interessanter. Een terras of zitje mag natuurlijk ook niet ontbreken, zodat je optimaal kunt genieten van je eigen siertuin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: