• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

De tien mooiste vaste planten voor in de tuin

Met vaste planten in de tuin creëer je direct een mooie, volle tuin. Vaste planten blijven meerdere jaren mooi, in tegenstelling tot éénjarige planten. Deze planten dien je elk jaar opnieuw te zaaien of te planten. We zetten hieronder de tien mooiste bloeiende vaste planten op een rijtje.

1.     Hortensia

De hortensia is één van de meest voorkomende vaste planten en heeft een bijzondere eigenschap: de plant kleurt anders, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Een zure grond levert een blauwe hortensia op, terwijl een basische grond roze bloemen voortbrengt. Grondsoorten tussen zuur en basisch in zorgen voor paarse bloemen. Voor optimaal resultaat zet je je hortensia in vochtige grond, in halfschaduw. Snoeien hoeft bij de meeste soorten alleen als de hortensia te groot wordt voor de tuin.

2.     Vlinderstruik

De vlinderstruik staat erom bekend veel vlinders aan te trekken, maar trekt ook veel hommels aan. De struik is dus perfect voor tuinders die veel insecten in de tuin willen. De vlinderstruik kan tot wel drie meter hoog worden. De vlinderstruik bloeit van juli tot september en wordt in het voorjaar gesnoeid. De struik kan vorst verdragen, maar kan niet tegen temperaturen lager dan -15 °C.

3.     Rhododendron

Wil je in de lente vast wat kleur in je tuin? Dan mag een Rhododendron niet ontbreken in de tuin. Er zijn ontzettend veel soorten Rhododendron verkrijgbaar, maar voor bijna alle planten geldt dat ze het goed doen op zurige zandgrond. Bovendien hoef je niet veel aan de plant te doen om er plezier van te hebben. Na de bloei, zo rond mei, snoei je de plant. Dit stimuleert de groei van de plant en de vorming van nieuwe bloemen in het jaar erop.

4.     Klimop

Ook deze plant is heel goed voor het aantrekken van insecten. Je zult dan wel even geduld moeten hebben. Een klimop vormt pas bloemen na het tiende jaar, maar deze trekken wel ontzettend veel bijen aan. Klimop is heel geschikt voor het creëren van een groen afdak. De plant is sterk en kan ook over muren omhoog groeien. Snoeien kan het hele jaar door en stimuleert de aanmaak van nieuw blad.

5.     Magnolia

Een magnolia geeft in het vroege voorjaar prachtige bloemen. Magnolia’s kunnen op een zonnige standplaats of een plek met halfschaduw worden geplant en mogen niet te veel wind vangen. De bloemen zijn gevoelig voor vorst, en de wortels zijn kwetsbaar. Bij het planten is het belangrijk de wortels niet te beschadigen. Na het planten hoef je niets meer te doen want deze boom hoeft niet gesnoeid te worden.

6.     Blauwe regen

Blauwe regen groeit snel en vormt prachtige blauwpaarse bloemtrossen. De plant kan uitstekend groeien over een pergola en geeft een dromerige aanblik in de bloeiperiode, tussen mei en half juni. De plant kan gesnoeid worden na de bloeiperiode, rond augustus. Het kan even duren voor de blauwe regen bloemen geeft, soms tot wel drie jaar. Met een beetje geduld heb je daarna een prachtige vaste plant in de tuin.

7.     Rozenstruik

Het belangrijkst bij het cultiveren van rozen is het snoeien. Dit dien je op het juiste moment te doen. Daarnaast heeft de roos voldoende meststoffen nodig om ziekten en plagen de baas te blijven. De roos kan het hele jaar door worden geplant, in goede grond en in de zon. Rozen houden ook van een beetje wind en staan graag in vochtige grond, maar zeker niet te nat. Snoei de roos in maart of april, waarbij je oude takken tot op de dikke groene stengels terugsnoeit. De zomersnoei is wat minder rigoureus. Hierbij snoei je uitgebloeide bloemen uit de plant om de groei en bloem van nieuwe bloemen te stimuleren.

8.     Clematis

De clematis heeft een prachtige bloeiwijze, met veel soorten die verschillende kleuren bloemen vormen. De clematis is een klimplant met tere ranken, en is heel geschikt om door andere planten heen te laten groeien. Bijvoorbeeld door een klimop. Let er bij het planten altijd op dat je de voet van de clematis beschermt tegen zonlicht, door deze bijvoorbeeld met wat oud blad af te dekken.

9.     Passiebloem

Net als de clematis is ook de passiebloem een klimplant en kan deze goed groeien in combinatie met andere klimmers. Als je de passiebloem enkele jaren laat staan heb je een mooi groen bladerdak in de tuin met exotische bloemen. Je snoeit de plant in april en bemest hem regelmatig voor voldoende bloemen. Geef je passiebloem regelmatig water.

10.  Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid vormt een lange stengel waaraan kleurige klokjes komen, in felle kleuren. Het kruid zaait zich elk jaar verder uit, waardoor je binnen een mum van tijd een zee aan vingerhoedskruid in de tuin hebt staan. Prachtig in landelijke of wilde tuinen. Pas wel op met vingerhoedskruid als je huisdieren of kinderen hebt. De plant is namelijk giftig.

Met deze vaste planten heb je op elk moment van het jaar plezier van je tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: