• Grootste assortiment
  • Onafhankelijk
  • Altijd de goedkoopste
  • Dagelijkse prijsupdate

Een bijenvriendelijke tuin: tips

Zie jij ze wel eens vliegen? We bedoelen, zwermen er in jouw tuin wel eens bijen rond? Of op je balkon of het terras? Ja? Fijn! Want bijen zijn nuttige beestjes die het helaas erg moeilijk hebben. Zo ging het aantal bijen in Nederland de afgelopen jaren flink achteruit.

Slechte bestrijdingsmiddelen

De boosdoeners zijn giftige bestrijdingsmiddelen die het aantal bijen doen teruglopen. Maar ook door de verstening van tuinen zijn er minder bijen. We kiezen vaker tegels en grind in plaats van beplanting in onze tuinen.

Gelukkig staat de bij wel in het middelpunt van de belangstelling. Zo zijn er diverse initiatieven om het welzijn van de bij te verbeteren. Bovendien werd vorig jaar eind april besloten dat in heel Europa drie giftige bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) in de buitenlucht verboden worden. Het verbod op dit gif ging eind vorig jaar in.

Helaas worden niet alle schadelijke middelen verboden. Bijen kunnen nog steeds gedesoriënteerd raken door de pesticiden die boeren gebruiken bij het verbouwen van bijvoorbeeld mais.

Afspiegeling

De bijenstand is een afspiegeling van hoe het met de natuur gaat. Des te verdrietiger dat het aantal bijen krimpt. Werk aan de winkel! Voordat we je tips voor een bijenvriendelijke tuin geven, beantwoorden we eerst de vraag waarom bijen zo belangrijk en nuttig zijn.

Nuttige insecten

Wist je dat er in Nederland veel verschillende soorten bijen bestaan? En dat ze lang niet allemaal in volkeren leven? In Nederland leven zo’n 360 soorten wilde bijen, vaak op zichzelf (solitair) en dus niet een groep. De bekendste bij is de honingbij, levend in een volk. Ze zorgen, zoals de naam al zegt, voor honing. Naast het zorgen voor honing zijn bijen belangrijk voor de bevruchting van bloemen en planten. Ze bestuiven gewassen die ons groente en fruit geven.

Je eigen steentje bijdragen: hoe?

Wat kan je zelf doen om het in je tuin prettiger te maken voor bijen? Zodat ze er graag verblijven, een heel bijenleven lang.

  • Pas je beplanting aan. Bijen komen af op bloemen en een gevarieerde begroeiing. Zo zijn er zadenmengsels te verkrijgen voor een mooie melange van bloemen waar bijen graag van snoepen en op zitten. Je zaait het mengsel in de bovenste laag van de vaste grond vanaf eind april tot in juli. Een kleine moeite waarmee je de bij een prettig plekje geeft.
  • Zorg voor bloeiende bloemen vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst. Probeer ook het aantal tegels, stenen en kasseien in je tuin te verminderen.
  • Creëer plekken waar bijen zich goed kunnen nestelen. Plekjes waar oude, half vergane stukken hout en takken liggen. Bijen wonen ook graag in de grond tussen uitgebloeide planten en bloemen.
  • Maak een bijenhotel (nestkast) voor de bijen in je tuin. Vul een staande of hangende bak/kleine kast met verschillende stukken hout waar je gaatjes in boort. De zo gemaakte gangetjes zijn ongeveer vier tot twintig centimeter diep. Zorg ervoor dat er geen water in je hotel kan druppelen en dat de achterkant gesloten is. Controleer de voorkant op splinters en scherpe punten. Plaats het hotel daarna op een wat warmere, zonnige plek waar de bijen klei kunnen vinden om hun nestje mee af te maken. Een kant-en-klaar hotel aanschaffen, dat kan ook. Bestel hier je bijenkast voor solitaire bijen.
  • Gebruik je toch bestrijdingsmiddelen, zorg er dan voor dat ze geen imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid bevatten. Dat zijn stoffen die voor bijen erg giftig zijn. Ze zitten in bijvoorbeeld lokdozen en vliegenvangers.

Bijen tellen

Wil je weten hoe het gaat met de bijen in jouw tuin? Ontdek het met aardbeienplanten. Je kan daarmee goed nagaan of er in je tuin genoeg bijen leven. Je ziet het gemakkelijk aan de aardbeien zelf. Als de vruchtjes de vorm van een druppel hebben was er een goede bestuiving. Hebben de aardbeien een afwijkende vorm, knobbelig en niet regelmatig, dan was er geen goede bestuiving van het bloemetje. Er leven dan te weinig bijen in je tuin. Handig trucje niet?

Na het lezen van ons bijen-blog weet je al wat meer over bijen en hoe ze leven. Bovendien heb je nu handvatten om het in je eigen tuin wat fijner voor ze te maken. We zijn benieuwd of het jou lukt om straks meer bijen in je tuin te verwelkomen! Ga aan de slag en bestel je bloemzaden hier.

Heb jij nog tips hoe we beter voor de bijen kunnen zorgen en helpen? Laat het ons weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

Deel dit product: